Treća u nizu radionica „Pjesma povezuje“ održana je u srijedu 16. listopada u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a ovotjedna tema je bila prehrambene i higijenske navike stanovnika Ugande. U prvom dijelu predavanja Suubi Felister iz Ugande koja trenutačno kao studentica živi u Dubrovniku upoznala je nazočne s najznačajnijim prehrambenim namirnicama u svojoj zemlji. Tako su nazočni mogli doznati kako u Ugandi postoje plantaže riže, kukuruza, kave, čaja, šećerne trske kao i u ostatku svijeta, ali i biljaka poput cassave koja je tipična za Ugandu. Riječ je o vrsti povrća nalik slatkom krumpiru koji se može pripremiti na razne načine i jedno je od najčešće korištenih namirnica. Zanimljivo je da se krumpir koji mi koristimo rijetko nađe na obiteljskom meniju jer je uzgoj vrlo zahtjevan a onda je i cijena krumpira vrlo visoka za njihove prilike stoga ga koriste više u svečanijim prigodama. Suubi je objasnila velike razlike između urbanih i ruralnih područja izražene u mnogim oblicima, od prehrane, načina prodaje namirnica i načina pripreme istih. Govoreći o higijeni Suubi je istaknula problem vode, kazavši da problem nije toliko u nedostatku vode koliko je naglašen problem zagađenih izvorišta. Naime, u ruralnim dijelovima Ugande izvorišta vode nisu zaštićena, stoga se događa da na tim izvorima ljudi uzimaju vodu za piće, kupaju se, ali i taj isti izvor koriste kao pojilo za stoku. Naravno, u urbanim dijelovima higijena je olakšana zbog postojanja vodovoda. U glazbenom dijelu radionice učila se na hrvatskom i jeziku Ugande pjevati pjesma “Silan Bog”.
Marija Đurović