Povijest župe

Župa u Topolom je ustanovljena 1620. g. Posvećena je rođenju Bl. Dj. Marije (Mala Gospa). Od 1850. župa je svedena na “izloženu kapelaniju”, ali je od 1951. ponovno dobila status župe.

Župu, savijenu uz kraško polje, čine sela: Topolo (sa zaseocima Mrče i Klačina), Štedrica i Imotica. Mještani su vjekovima služili dubrovačkoj vlasteli, a uz stočarstvo, uzgajali su lozu, duhan i masline.

Pasivnost kraja dovodi do iseljenja življa s ovog područja. Početkom 20. st. na području župe bilo je oko 600 stanovnika. Po popisu 1971. u 97 domaćinstava živi 451 stanovnik, a 2001. župa ima 70 obitelji sa 298 duša.

Filijalna sela Imotica i Štedrica imaju svoje kapele i groblje.

U Topolom je poštanski ured za sela u župama Topolo i Ošlje. Niža pučka škola je donedavno radila, ali sada sva školska djeca idu u Smokovljane. Srednjoškolci pak u Dubrovnik.

O župnoj crkvi

Župna crkva je građena u 17. st. u baroknom stilu, na što upućuje uklesana godina na rozeti iznad ulaznih vrata, a posvećena je Gospinu rođenju. Posljednjih godina je tko zna po koji put obnavljana, a sada od posljedica potresa iz 1996. g.

Uz crkvu se nalazi nekropola iz 15. st., kao i današnje groblje za selo Topolo.

Druge crkve i kapele

  • Sv. Lujo (Alojzije Gonzaga) je zavjetna kapela (zbog kolere) iz 1882. g. Uz crkvicu je nekoliko stećaka, ostaci nekoć velike srednjovjekovne nekropole.
  • Sv. Ana u Imotici (u groblju) u baroknom stilu (17. st.) s kasnijim intervencijama.
  • Sv. Mihovil na Kazermi je srednjovjekovna crkva, preuređena u 19. st. i obnovljena 1993. g.
  • Presveto Trojstvo u Štedrici srednjovjekovna crkva iz 14. st. Barokizirana je u 17. st. Pregrađena je 1976. g.
  • Sv. Stjepan u Kutima je starohrvatska crkva iz perioda 9-11. st. Spominje se 1671. g. Pregradnjom u 17. st. ugrađeno je u zidove elemenata starohrvatske ornamentike.

KONTAKTI

Župnikfra Stipan Šarić, OFM, upravitelj župe (iz Ošljega)
AdresaŽupa Topolo, Topolo b.b., 20205 TOPOLO